"Maradjatok jók - ha tudtok!"
"...vagyis, utalás a gyermeki romlatlanságra...!!"

A weboldalamon látható képek, képes-gondolatok, üzenetek, és sorválasztók
egyedi tervezésűek, kivitelezésűek. Származási hely: A Lelked Kertje.

https://alelkedkertje.ning.com/

A Kerti képek bemutató jellegűek, nem eladók!

State buoni se potete 

"A filmbéli eredeti szöveg: Maradjatok jók - ha tudtok. - vagyis utalás a gyermeki romlatlanságra ... !!

A gyermekkórus főcímdala: Vanità di vanità. ---- Hiábavaló hiúság ...
A dalokat és szövegüket egy kivételével (Capitan Gesu), Angelo Branduardi írta, s a filmben ő maga is szerepelt. Ő volt Spiridione, az árvák kórusának a vezetője.
State buoni se potete - az olasz film eredeti címe. Csupán azért maradt meg ennyire a köztudatban a: Legyetek jók, ha tudtok, mert a Napoleon Boulevard így fordította, így lett belőle magyar sláger.
Ugyanis, ha figyelemmel vagyunk az oldal jelenlegi címéhez, mely az oldal bevezető címe is,  akkor ebből a filmből kell gondolatokat, idézeteket venni. Mint:
Sajnos Magyarországon annak idején a filmet drasztikus megvágott formában mutatták be (e szomorú tényt az Interneten is számos helyen közzétették), így a filmbeli történetet nézve nem minden világos, egyértelmű, magyarán megcsonkították a filmet.
A film nagyon rövid leírása: "A középkori Rómában Fülöp atya elhagyott gyermekeket nevel. Magához fogadja a kis tolvaj Cirifischiot, az éles eszű, melegszívű fiút, azonban mégsem sikerül megvédenie őt a Sátán rontó hatalmától."
Az öreg, romos templomrészben, - ahol Fülöp atya él földönfutóvá lett védenceivel -, szemben üzlethelyiség működik. Ám az üzlethelyiség tulajdonosa nem egy nemes-szívű, dolgos, derék ember, hanem maga az Ördög!
A filmbeli történet magasiskolája, örök vezérfonala lehetne a mindenkori Embernek, aki emberiségét, emberségét meg is szeretné őrizni." - Le jardinier


https://youtu.be/o1Hbjq73-ME
Az eredeti filmből a főcímdal. 

Néri Szent Fülöp életét feldolgozó kétrészes film:


https://gloria.tv/video/n7nQhd4sch943MfwwsUPXuACH

A Mennyországot választom 1. rész

https://gloria.tv/video/71MrZuaxbs8n4fu7tY8FbtKJN

A Mennyországot választom 2. rész

****************************

"Fülöp atya (Néri Szent Fülöp) vidám alaptermészetű volt, a filmben bemutatottaknál szokatlanabb dolgokat is "művelt", például csak a fél arcáról borotválta le a szakállt. Az iránta való túlzott tiszteletet bolondozásokkal oszlatta el.

Fülöp atya ismerte és tisztelte a nála 26 évvel idősebb Loyolai Szent Ignácot, aki szintén Rómában tevékenykedett.

1530-as évek végén befejezte vallásos tanulmányait, figyelmét a szegények önzetlen segítésére és a vallásgyakorlásra fordította. Több látomása volt, valamint népszerű volt Róma népe szemében.

Oratóriumot, vagyis vallásgyakorló csoportot szervezett, melyen énekeltek is. E szervezés végül a több ezres látogatói számot is elérte.

1533-ban szentelték pappá, 1564-ben a pápa rábízta a firenzeiek római templomának és egyházközségének vezetését, ami nagy tisztségnek számított. Erről betegsége miatt 1593-ban lemondott."